Screeen resolution hacks

GO TO ADMIN PANEL > ADD-ONS AND INSTALL VERTIFORO SIDEBAR TO SEE FORUMS AND SIDEBAR

vbt

Staff member
Joined
Dec 16, 2001
Messages
5,223
Points
63
Age
43
nice! will you provide some game patch ?
 

paul_met

New Member
Joined
Aug 28, 2014
Messages
96
Points
8
Age
35
Location
Belarus
Website
meduza-team.ucoz.net
Story of Thor 2 - (Res hack v1.2 + fixes some bugs of the original game!!!)
---------------------------------------------------
Changes in version 1.2:
- Adjusted some coordinates (counter charges of magic, eye, background of HP bar).
- Corrected the coordinates of flames at the entrance of the room "B1F 4-3" in order to the hero could not get around flames left or right.
- Corrected the coordinates of the flames on the stairs out of the room "B1F 3-3" in order to the hero could not freely get around bonfires.
- Adjusted coordinates of plant as a spring in water of the room "B1F 2-3" in order to the hero could not jump over the platform.
- Adjusted coordinates vases and fountain on the platform in the upper left corner of the room "B1F 1-4" in order to the hero could not jump on it with the adjacent platform to the right.
- Corrected the coordinates of one of the flames on the platform at the bottom right corner of the room "B2F 4-1" in order to the hero could not jump on top of the flame.
- Corrected the coordinates of one of the flames near a large frozen fountain in the room "B3F 4-1", in order to the hero was not able to jump between the two flames.
-----------------------------------------------------------------------
More screenshots you can be found here: http://www.emu-land.net/forum/index.php/topic,73835.msg1184883.html#msg1184883)



---------------------------------------------------------------------------
I have updated information and a link to the patch in the first post.
 

vbt

Staff member
Joined
Dec 16, 2001
Messages
5,223
Points
63
Age
43
for sure paul_met, i'll test it :) thanks for this patch
 
Joined
May 12, 2007
Messages
193
Points
43
Saturn does not support 512 pixels for horizon resolution.
It is useless. Here is how looks the image in resolution of 640x240 (single- and double-interlaces):
View attachment 4452 View attachment 4453
You know, it might be worth looking into the old PC port and seeing if it uses higher resolution backgrounds. If it does it might be possible to swap them in and make a resolution hack of Resident Evil. It might be possible to do it using this tool:

http://www.romhacking.net/utilities/1019/
 

paul_met

New Member
Joined
Aug 28, 2014
Messages
96
Points
8
Age
35
Location
Belarus
Website
meduza-team.ucoz.net
You know, it might be worth looking into the old PC port and seeing if it uses higher resolution backgrounds. If it does it might be possible to swap them in and make a resolution hack of Resident Evil. It might be possible to do it using this tool:

http://www.romhacking.net/utilities/1019/
Not bad idea. But I doubt that even in the PC version the backgrounds have a higher resolution image than on consoles.
---------------------------------------
Some video of Hi-Res version of hack.
 
Last edited:
Joined
May 12, 2007
Messages
193
Points
43
Not bad idea. But I doubt that even in the PC version the backgrounds have a higher resolution image than on consoles.
---------------------------------------
Some video of Hi-Res version of hack.
I think the PC version of Resident Evil did support 640x480. Now whether or not that's actual resolution of the backgrounds or if they're scaled up I don't know.

And the High-Res Story of Thor 2 looks really nice. Have you tried it on real hardware? It would be interesting to know just how well the Saturn could actually handle 2D at that resolution.
 

paul_met

New Member
Joined
Aug 28, 2014
Messages
96
Points
8
Age
35
Location
Belarus
Website
meduza-team.ucoz.net
Res hack v1.3 + fixes some bugs of the original game + NTSC patch!
-------------------------------------------------------------------------------
Changes in version 1.3:
- The horizontal alignment of the screen in rooms "B2F 1-2".
- The horizontal alignment of menu items (option screen, save/load screen, ranking screen).
- Change the color of some menu items (option screen, save/load screen, ranking screen).
- The semi-transparent menu background is now limited to a transparent frame around the edges of the screen (instead of the full fill the screen).
- Unlock hidden option items (difficulty selection and view rating).
- Completely removed PAL screen optimization (intended for conversion PAL to NTSC version of the game).
-----------------------------------------

---------------------------------------------------------------------
I have updated information and a link to the patch in the first post.
 
Last edited:

paul_met

New Member
Joined
Aug 28, 2014
Messages
96
Points
8
Age
35
Location
Belarus
Website
meduza-team.ucoz.net
Ultimate Mortal Kombat 3 - ResHack (352x240)
- Global change screen resolution to 352x240 (the original 320x240).
- Support for scaling layers VDP2.
- Unlocked 3 hidden characters by default.
- Unlocked cheats menu by default (press "up" button on the screen with a rotating logo of "MK3").
--------------------------------------------------
Screenshots and patch here: http://www.emu-land.net/forum/index.php/topic,73826.msg1191382.html#msg1191382
 
Joined
May 12, 2007
Messages
193
Points
43
I'll have to give the UMK3 hack a try. Can I just rip my retail disc and use that image or is there a specific one I need to use?

Also one that might be neat to try is the port of Darius II. That game could really benefit running in high-res mode.
 

paul_met

New Member
Joined
Aug 28, 2014
Messages
96
Points
8
Age
35
Location
Belarus
Website
meduza-team.ucoz.net
I'll have to give the UMK3 hack a try. Can I just rip my retail disc and use that image or is there a specific one I need to use?
You just need to use the rip of NTSC-U version of the game.

Also one that might be neat to try is the port of Darius II. That game could really benefit running in high-res mode.
If this game uses X,Y scrolling, than Res-hack is possible. But about Hi-res mode I not sure.
 
Joined
May 12, 2007
Messages
193
Points
43
If this game uses X,Y scrolling, than Res-hack is possible. But about Hi-res mode I not sure.
Basically the game in Arcades spanned across 2-3 screens depending on the revision. For the Saturn port you can either have it zoomed in to one screen and have it scroll, or you can zoom it out and have it be letterboxed. However if I remember correctly it runs in the lower res modes (either 320 or 352x240, not sure which). So when you zoom out everything get's really pixelated.


It would be interesting to see if the scaling when zoomed out would look better in a higher resolution.
 

vbt

Staff member
Joined
Dec 16, 2001
Messages
5,223
Points
63
Age
43
paul, just curious, how looks Lost Vikings 2 - Norse by Norsewest with your resolution hack ? i saw it listed on your other thread :)
 

paul_met

New Member
Joined
Aug 28, 2014
Messages
96
Points
8
Age
35
Location
Belarus
Website
meduza-team.ucoz.net
Last edited:

vbt

Staff member
Joined
Dec 16, 2001
Messages
5,223
Points
63
Age
43
I showed screenshots earlier in this topic: https://segaxtreme.net/threads/screeen-resolution-hacks.24034/#post-173427
------------------------------------------------------------
Added patch for Shining Force III - Scenario 1: http://www.emu-land.net/forum/index.php/topic,73826.msg1157450.html#msg1157450
yes sorry my mistake :(, i checked in the russian topic and forgot to verify here. i checked again on emuland and the pictures are here too ... o_O it's not a good excuse, i just know the megadrive game :/
 
Top